• Károlyi Kastély

  10Január

  Károlyi Kastély

  Az eredetileg a Perényi család birtokában lévő területre egy kis barokk kastéllyal együtt 1834-ben szerzett zálogjogot a Károlyi család, majd 1854-ben végleg a tulajdonukba került a birtok.

  A kastély építése annak a Heinrich Kochnak a tervei alapján történt, aki az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi-palota átépítését is végezte. Az egészen 1858-ig elhúzódó, nagyszabású építkezés végül is 1844-ben kezdődött Ybl Miklós felügyeletével. Az épület ekkor kapta meg jellegzetes U alakú formáját.

  A kastély építtetője a magyar történelemben jelentős szerepet játszó Károlyi-család egyik kiemelkedő tagja, gróf Károlyi György (1802-1877) volt, Széchenyi István gróf egyik legközelebbi barátja, a Magyar Tudományos Akadémia társalapítója.

  A II. világháborút követően a kastélyt államosították, majd a Fővárosi Gázművek üdülőként hasznosította. 1949-ben görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki, majd azok elköltözése után magyar állami nevelőotthonként működött 1955-től 1979-ig.

  A kastély rendszerváltás utáni története is érdekes, mivel az omladozó, igen rossz állapotban lévő kastély használati joga 1997-ben visszakerült a Károlyi családhoz, a Károlyi József Alapítványon keresztül, a tulajdonjog pedig maradt az államnál. A vagyonkezelésre gróf Károlyi György később egy részvénytársaságot is létrehozott, az állammal közösen folytatódott a műemlék renoválása.

  A kastély látogatása

  A kastélyban a történetéről szóló tárlatot lehet megtekinteni, illetve különböző időszakos kiállításoknak is teret adnak a néhány szépen berendezett szobában. Számos kulturális, főleg zenei programot is szerveznek az érdeklődőknek.

  A kastélyt a Károlyi József Alapítvány kezeli, szakmai működését az épületben élő Károlyi család irányítja. A kastély tagja a Kulturális Találkozóközpontok Európai Hálózatának, így minden évben számtalan, kiemelkedő rendezvénynek ad otthont. Ugyanakkor itt kapott helyet az egykor Párizsban élő Fejtő Ferenc teljes könyv- és archívumállománya.  Mindezek mellett egy folyamatosan gyarapodó könyvtár és európai dokumentációs központ is működik a fokozatosan megszépülő fehérvárcsurgói kastélyban.

  Egy 20 szobás szálló és egy étterem is kialakításra került az épületben, gyakori helyszíne esküvőknek, különféle fogadásoknak, rendezvényeknek.

  A kastély egyik legkülönlegesebb látványosságát, az úgynevezett csipketeraszt az épület megkerülésével, kívülről csodálhatjuk meg. Az öntöttvas szerkezet oszlopainak tetején csipkeszerű szalagdísz fut végig.

  A közel 50 hektáros kastélypark és a 2013 és 2015 között felújításra került, érdemes egy sétát tenni a hatalmas famatuzsálemek árnyékában.

  Gyakorlati tudnivalók

  A kastély csak idegenvezetéssel látogatható!

  Nyitva: naponta 10 – 18. (a csoportok nagyjából óránként indulnak, utolsó csoport 17 órakor)

  BelépődíjFelnőtt: 1800 Ft, 1 200 Ft/fő (csoportjegy 10 fő fölött), 900 Ft/fő (diák, nyugdíjas)

  Cím8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2.

  Telefon : 06 21 311 04 22 (központi szám, recepció); 06 21 311 04 26 (kulturális iroda)

  Megközelítés

  Székesfehérvártól 18 km-re Győr felé a 81-es út mellett. A faluban táblák jelzik a kastélyt, a kastélyparkba két bejárat is vezet, mindkettőt használhatják személyautók, parkolni a kastély mellett a parkban lehet.

  Tipp: A kastélytól nem messze a faluban egy igen szép és kulturált játszótér várja a kisgyermekeket. A park főkapujától mindig jobbra tartva kb. 5-600 m.

  http://www.karolyi.org.hu/

Close
Ugrás az oldal tetejére